SFATURI SALVAMONT – Ce să faci dacă ești martor la un accident pe pârtie?

Odată cu debutul vacanţei şcolare şi a sărbătorilor de sfârşit de an, a început, practic, sezonul turistic de iarnă.

sursa foto: Salvamont România

În această situație, Salvamont România prezintă câteva măsuri care trebuie întreprinse dacă sunteți martor la un accident pe pârtiile de practicare a sporturilor de iarnă:

1. Nu intrați în panică.

2. Protejati victima prin marcarea locului accidentului prin amplasarea unei perechi de schiuri amplasate in X la 4-5 metri în amonte.

3. Anuntati echipa Salvamont aflată pe domeniul schiabil sau apelați telefonic SNAU 112 sau Dispeceratul Naţional SALVAMONT – VODAFONE (0SALVAMONT – 0725826668).

4. Nu mișcați persoana accidentată și nu permiteți nimănui să facă acest lucru, decât dacă se află sub influența directă a unui factor de risc care îi pune viața în pericol sau îi provoacă afecțiuni medicale imediate. Orice pacient care după un traumatism prezinta dureri sau alterarea stării generale trebuie tratat ca având un posibil traumatism la nivelul coloanei vertebrale, necesitând imobilizare și transport adecvat. Nu permiteți “binevoitorilor” sau “salvatorilor de ocazie” să miște sau să transporte pe brațe, târâș sau cu mijloace improvizate victima.

5. Dacă victima este inconștientă, deschideți-i căile aeriene (aceasta se realizează prin subluxatia mandibulei – ridicarea acesteia de la nivelul unghiului sau posterior – de lângă ureche!!! nu „ basculați” spre spate capul victime!!! ) și verificati timp de 10 secunde dacă respiră; dacă nu respiră, efectuați resuscitare cardiopulmonară (masaj cardiac extern în ritm de aprox. 100/ minut, iar dacă sunteți instruit în acest sens, masaj cardiac extern combinat cu respirație artificială ( „gură la gura” sau prin intermediul diverselor dispozitive gen „batista salvatorului”) cu un raport compresii toracice: ventilații de 30:2. Urmați indicațiile primite din dispeceratul medical!

6. Discutați cu victima și observați dacă este coerentă în exprimare. Observați dacă prezintă hemoragii puternice, care reușesc să treacă prin echipament. Identificați locul hemoragiei și faceți compresie (cu comprese sterile, dacă aveți la îndemână). Dacă hemoragia este abundentă și nu se oprește, aplicați un garou deasupra leziunii (anunțați dispeceratul medical despre acest lucru).

Evitați să intrați în contact direct cu sângele pacientului!

7. Nu încercați să aduceți în poziție anatomică membrele sau corpul victimei indiferent de poziția acestuia, se pot produce leziuni cu efect ireversibil sau care pot fi fatale.

8. Protejați termic persoana accidentată (acoperire cu sac de dormit, folie „Sirius” ), discutați permanent cu ea, urmăriți o eventuală schimbare a stării de conștiență, a respirației, a culorii tegumentelor și buzelor și așteptați până sosesc echipele Salvamont.

Nu uitaţi, echipele Salvamont sunt singurele structuri care deţin competenţa legală, personal pregătit profesional şi atestat pentru a interveni în soluţionarea accidentelor montane în care sunt implicate persoane cu afecţiuni medicale.

mg
mg