VERNISAJ. Expoziția ”Icoana, fereastră în timp”, un eveniment ce ”ne îndeamnă la împăcare”

Creațiile a doi tineri artiști, Lavinia Maria Balazsi și Ioan Adrian Sabadîș, se află pe simeze la Galeria de Artă UAP Baia Mare. Expoziția, intitulată ”Icoana, fereastră în timp”, a fost vernisată ieri, în prezența unui public numeros.

”Artiștii noștri sunt inspirați din tot ceea ce înseamnă această reprezentare a locului nostru; există această comuniune dintre religii și se regăsesc anumite elemente împrumutate de la unii la alții. Suntem învățați cu acest limbaj. În momentul în care mergem în alte culturi, alte religii nu există reprezentări ale figurii umane sau tot ce înseamnă spiritual nu are nicio legătură cu persoana sau cu carnalul (…) Îi felicit pe Lavinia și Adrian pentru că sunt serioși și prolifici”, a punctat Laura Ghinea, directorul Centrului de Artă Contemporană Colonia Pictorilor Baia Mare și președinte UAP – filiala Baia Mare.

Evenimentul, un veritabil ”vernisaj între prieteni”, s-a bucurat și de prezența artistului plastic Dorel Topan. Despre creațiile Laviniei Balazsi, Dorel Topan a făcut, mai întâi, o comparație cu lucrările soțului ei. ”Au ales drumuri atât de diferite. Soțul ei pictează într-un realism crâncen, contemporan. Iar Lavinia a împrumutat acest model estetic care mă duce cu gândul la ceea ce se numește statornicie”, a subliniat artistul plastic adăugând faptul că a descoperit în creațiile celor doi ”niște plasticități greu de atins, care vin cu o anume experiență”.

”Icoana este mai mult decât o pictură religioasă și nu degeaba sticla este o fereastră spre lumea de dincolo (…) Mie mi se pare, expoziția aceasta, de un gest simbolic maxim pentru că ea este tocmai între cele două Paști, Paștele catolic și cel ortodox, și ne îndeamnă la împăcare, într-o lumea în care suntem, astăzi, tot mai divizați”, a mărturisit artistul plastic Dorel Topan.

Expoziția este deschisă la Galeria de Artă UAP Baia Mare până în 23 aprilie.

Maria STOICA

Maria Stoica
Maria Stoica