AGENDA ZILEI: 14 octombrie 2023

Au trecut: 287 zile / Au mai ramas: 80 zile

ZIUA DE 14 OCTOMBRIE ÎN ISTORIE: În anul 1465, prima mentiune documentara a Bucurestilor ca resedinta domneasca a lui Radu cel Frumos, domnul tarii Românesti. În anul 1585, din cauza introducerii calendarului gregorian,  aceasta zi din acest an nu exista în Italia, Polonia, Portugalia si Spania. În anul 1802, a avut loc un puternic cutremur, cel mai mare seism din România,consemnat de documente. Cutremurul s-a produs în Vrancea si se apreciaza ca a avut o magnitudine de 7,7-7,9 grade. si Bucurestiul a fost grav afectat, aici prabusindu-se Turnul Radu Voda, Hanul serban Voda, o parte din Turnul Coltei si multe alte constructii. În anul 1944 are loc Masacrul de la Moisei.

CALENDAR RELIGIOS: Ortodox: Sfânta Cuvioasa Parascheva. Greco-catolic: Sf. m. Nazarie, Ghervasie, Protasie si Celsie; Sf. cuv. ep. Cosma al Maiumei. Romano-catolic: Sf. Calist I, pp. m.

PROGNOZA METEO: În Baia Mare, azi, valorile maxime de temperatura se vor situa între 23-24 grade Celsiul, iar cele minime, între 12-13 grade Celsius. Senin.

SOARELE rasare la ora 07.42 si apune la ora 18.40.

CURS VALUTAR: Euro: 4.96; Dolar SUA: 4.68; Franc elvetian: 5.17; Lira sterlina: 5.74;

MAXIMA ZILEI: Daca nu îti place un lucru, schimba-l; daca nu poti sa îl schimbi, schimba felul în care gândesti despre el. (Mary Engelbreit60)

UN SFAT PE ZI (ca sa ai grija de planeta ta): Conservati apa, oprind robinetul când va spalati pe dinti, facând dusuri rapide, economisind apa încalzita etc. (20)

O CARTE PE ZI: Azi va recomandam volumul Crima din Orient Express (de Agatha Christie).

Crima din Orient Express de Agatha Christie, regina romanelor politiste, care a facut din detectivul Hercule Poirot unul dintre cei mai celebrii detectivi, prezent în nenumarate ecranizari.

GlasulMM
GlasulMM