DECIZIE A CURȚII DE JUSTIȚIE EUROPENE. Prescripția faptelor este contrară dreptului european

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a hotărât (în urma sesizării Curții de Apel Brașov) că toate cele 5.000 de procese anulate în baza „marii prescripții”, dictate de CCR, sunt contrare dreptului european.

Potrivit unui comunicat dat publicității luni, 24 iulie 2023, de Ministerul Justiției, “Marea Cameră a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a pronunţat hotărârea în Cauza C-107/23 PPU, având ca obiect o cerere de decizie preliminară formulată de Curtea de Apel Braşov. Instanţa naţională a solicitat Curții să interpreteze mai multe dispoziții ale dreptului Uniunii pentru a decide dacă admite sau respinge contestațiile în anulare introduse de persoane condamnate la pedepse cu închisoarea pentru săvârșirea unor fapte calificate drept evaziune fiscală și constituire a unui grup infracțional organizat. Litigiul privește compatibilitatea cu dreptul Uniunii a unui regim național de prescripție a răspunderii penale care, în urma intervenției Curții Constituționale, nu prevede, pentru o anumită perioadă, posibilitatea de a întrerupe termenele de prescripție. Potrivit instanței de trimitere, acest regim ar putea conduce la impunitatea unui număr semnificativ de comportamente infracționale care aduc atingere intereselor financiare ale Uniunii. (…)

În consecință, este necesar să se considere că instanțele naționale nu pot, în cadrul procedurilor jurisdicționale prin care se urmărește sancționarea pe plan penal a infracțiunilor de fraudă gravă care aduce atingere intereselor financiare ale Uniunii, să aplice standardul național de protecție referitor la principiul aplicării retroactive a legii penale mai favorabile (lex mitior), pentru a repune în discuție întreruperea termenului de prescripție a răspunderii penale prin acte de procedură intervenite înainte de 25 iunie 2018, data publicării Deciziei nr. 297/2018 a Curții Constituționale (para 124)”.

GlasulMM
GlasulMM