
EDITORIAL. E cineva care nu a auzit de pensii private facultative?
Fără doar și poate, subiectul cel mai dezbătut al momentului este proiectul legii pensiilor. Parlamentarii dezbat capitolele dimineața în comisii, pentru ca după-amiaza să le voteze în plen. Sindicatele au anunțat mișcări de protest, nemulțumite că din viitoarea lege a pensiilor au fost eliminate grupele speciale. Partidele din opoziție îi întreabă pe guvernanți de unde vor finanța preconizatele creșteri ale pensiilor din cursul anului viitor. Statisticienii atrag atenția că, din punct de vedere demografic, România se îndreaptă spre colaps, adică, în mai puțin de zece ani, nu va mai fi cine să contribuie la sistemul public de pensii. Politicienii aflați la putere susțin că pensiile sunt prea mici și că trebuie făcut ceva în acest sens.
O gălăgie de nedescris în această zonă a spațiului public. Acuze, lacrimi și proteste. Prea puține soluții. Sau deloc.
Să le luăm pe rând. Statul nu se va putea împrumuta la infinit pentru a plăti pensiile românilor. La un moment dat va trebui să accepte ideea că sistemul public de pensii, în mod real, poate acoperi un venit minim, cu mult sub cel necesar pentru subzistență. Orice alte soluții complementare se traduc prin deficit, lucru cu care Bruxelles-ul nu va fi de acord (politicienii români ar fi în stare, dacă nu am avea un supervizor de talia UE, să ia bani de la investiții și să îi aloce bugetului de pensii).
Și atunci, în aceste condiții, singura soluție pentru cei aflați în prezent în câmpul muncii, este fie să pui bani de-o parte, în mod voluntar, cu o anumită periodicitate (lucru extrem de dificil, care necesită o educație financiară elevată), fie să contractezi o pensie privată facultativă. Oferta de pe piața românească este destul de bogată, iar dacă vrei să consulți un organism independent pentru o evaluare a fondurilor care activează în România, vă recomand Autoritatea de Supraveghere Financiară (pe site-ul căreia găsiți rapoarte semestriale competente).
Ce face o pensie privată facultativă? În primul rând te ajută să economisești. În al doilea rând, îți oferă un randament ceva mai mare decât orice unitate bancară. În al treilea rând, îi permite angajatorului să contribuie pentru tine, iar statul îi oferă deductibilitate fiscală până la un anumit plafon. În al patrulea rând, nu te lasă să te atingi de bani până la împlinirea vârstei de 60 de ani. Dar cel mai important avantaj este faptul că Pilonul 3 de pensie este proprietate privată, adică se moștenește.
Cu alte cuvinte, înainte să ne plângem că statul nu ne ajută suficient, ar trebui să ne întrebăm dacă am acționat preventiv, știind ce se va întâmpla. Și nu poate spune nimeni că nu știe ce ne așteaptă după fatidicul an 2030, în domeniul pensiilor, la cât de intense au fost discuțiile, în ultimii ani, pe acest subiect.
Dorin ȘTEF