EDITORIAL. O vară fierbinte pentru scena politică românească
Data de 10 august va intra în conștiința românilor ca o bornă a democrației terfelite, în care politicieni ajunși la putere au atentat la legile justiției pentru a se salva pe sine (cazul Dragnea).
În 10 august, românii din diasporă, la marele miting din București, au îndrăznit să ceară socoteală pentru fărădelegile ce le-au comis politicienii. Iar jandarmii au ascultat ordinele împărăției, tăbărând asupra protestatarilor cu gaze lacrimogene, tunuri de apă și bastoane.
Apoi Dragnea a făcut un pic de închisoare, de ochii lumii, iar acum se plimbă prin țară, de mână cu Carmen Dan (ministrul de interne care a dat ordin să se intervină asupra protestatarilor din piață), să convingă electoratul să le acordul votul la alegerile de anul viitor. Alegeri care, de pe acum se dovedesc a fi extrem de complicate.
Coaliția dintre PSD și PNL scârțâie din toate încheieturile și riscă să se destrame pe parcursul acestui an, din calcule electorale: nici un partid nu își dorește să deconteze măsurile extrem de nepopulare pe care cei aflați la putere sunt obligați să le ia din pricină de deficit bugetar. Deficit care s-a făcut din pricină de coaliție nefirească (liberalism + social-democrație) și lipsa unui actor principal (și autoritar) în această alianță. Cum două săbii într-o teacă nu se poate, scânteile sunt inevitabile.
Evident, opoziția jubilează și strânge voturi. Cei mai câștigați par a fi mercenarii lui Simion, însă și USR-ul se va alege cu câteva procente bune. Marii pierzători s-ar putea să fie liberalii, indiferent dacă se retrag sau nu de la guvernare. Social-democrații nu au cum să piardă bazinele electorale tradiționale, cea ce le asigură circa 25 de procente, însă foarte departe de majoritatea pe care o visează în Parlament. După sfada cu PNL, o alianță pentru a înjgheba un guvern nu mai pot să facă decât cu AUR și eventual, UDMR. Un Guvern minoritar este posibil, dar este ultimul lucru care ni-l dorim în contexul geopolitic actual.
Se anunță o vară fierbinte pentru scena politică românească și parcă se cere intervenția unui mediator de tip băsescian. Însă la Cotroceni e o tăcere nefirească.
(Credit foto: Hotnews.ro)