FURT LEMNE MARAMUREȘ. Personalul silvic, pe-o mână cu hoții

În cadrul prezentării raportului de activitate al IPJ Maramureș pe primele 8 luni din an, oficialii instituției au vorbit și despre infracționalitatea în domeniul silviculturii. Nu este o noutate faptul că avem furturi de arbori din păduri și nici faptul că sunt cazuri în care personalul silvic este și el implicat. Polițiștii recunosc acest lucru și precizează că, în primele 8 luni din 2023, 43 de persoane au fost trimise în judecată, pentru diverse infracțiuni pe acest segment.
”Planul comun de acțiune „SCUTUL PĂDURII 2023”, s-a materializat în organizarea şi desfăşurarea a 81 de acţiuni, în cadrul cărora s-au realizat 584 de controale, cele mai multe pe linia transportului materialelor lemnoase și pe linia prelucrării, depozitării și valorificării materialelor lemnoase. Ca urmare a acestor activităţi au fost constituite 435 de dosare penale privind infracţiuni silvice şi asociate acestora, în care unele dintre infracţiunile urmărite sunt imputabile personalului silvic.
În cursul perioadei analizate au fost trimise în judecată 43 de persoane, pentru săvârșirea infracțiunilor de omisiunea sesizării, fals intelectual, tăiere fără drept de arbori, furt de arbori. De asemenea, polițiștii maramureșeni au aplicat 325 de sancţiuni contravenţionale la Legea nr. 171 din 2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice  în valoare de peste 699.330 de lei și confiscată cantitatea totală de 2.208,26 metri cubi  material lemnos, în valoare totală de peste 682.000 de lei”, a declarat Mihai Gherman, șeful IPJ Maramureș.
Ana-Maria HOJDA
Ana-Maria HOJDA
Ana-Maria HOJDA