LEGISLAȚIE. Obligația de a răspunde clienților la telefon în cel mult 5 minute prin operator uman, extinsă la bănci, IT&C, transporturi și autorități publice

Toți furnizorii de servicii, de la bănci, rețele de comunicații electronice, transporturi, spitale, notari și executori judecătorești, chiar și operatorii de jocuri de noroc și autorități publice, vor fi obligați să preia reclamațiile sau solicitările telefonice, prin operator uman, în cel mult 5 minute de la iniţierea apelului de către client, prevede un proiect legislativ adoptat acum prin vot în plenul Senatului.

Proiectul, prezentat anterior de Profit.ro, aduce modificări Ordonanței de urgență nr. 49/ 2009, care reglementează libertatea de stabilire a prestatorilor de servicii și libertatea de a furniza servicii, și prevedea inițial că în cazul reclamaţiilor sau solicitărilor formulate telefonic, la un operator uman, prestatorul unui serviciu va fi obligat să preia apelurile în cel mult 5 minute de la iniţierea acestora de către client.

„De ce este important: În prezent, legislația prevede că, pentru soluţionarea unor eventuale litigii, prestatorii vor furniza beneficiarilor, în special, adresa poştală, numărul de fax sau adresa de e-mail şi numărul de telefon la care toţi beneficiarii, inclusiv cei care au reşedinţa sau sediul social întrun alt stat membru, le pot adresa o reclamaţie sau o solicitare de informaţii în legătură cu serviciul prestat. Prestatorii pun la dispoziţie, de asemenea, adresa sediului social, în cazul în care aceasta nu este adresa obişnuîtă pentru corespondenţă, dar autorii proiectul subliniaz că legea nu specifică o marjă de timp în care aceste apeluri pot fi preluate”, scrie profit.ro.

Mihai ROMAN

cm
cm