REALITATE. Baia Mare are 54.000 de mașini și doar 3.500 de locuri de parcare

În ședința de ieri a Consiliului Local Baia Mare, aleșii au votat proiectul de hotărâre privind aprobarea Regulamentului de organizare, funcționare și atribuire a parcărilor de reședință amenajate sau care se pot amenaja în acest scop pe teritoriul municipiului Baia Mare și a documentației de atribuire a locurilor de parcare de reședință. Potrivit referatului de aprobare a acestui proiect, în evidențele fiscale ale Direcției Taxe și Impozite Baia Mare, figurează 45.893 de autoturisme înmatriculate pe persoane fizice cu domiciliul în Baia Mare, respectiv 8.202 autoturisme înmatriculate pe persoane juridice cu sediul/ punct lucru în municipiul Baia Mare. Un total de 54.000 de mașini și doar 3.500 de locuri de parcare disponibile în prezent.

  • câte garaje s-au construit în oraș în ultimii 30 de ani?

”Este necesară asigurarea unui număr minim de 54.000 locuri parcări de reședință pentru acestea, fără a lua în calcul autoturismele deținute prin închiriere sau leasing și înmatriculate în alte state sau unități administrativ-teritoriale. De asemenea, figurează cu apartamente în locuințe colective – 56.534 persoane fizice, respectiv 815 persoane juridice, astfel fiind necesară asigurarea unui număr de cel puțin 57.000 locuri parcări de reședință care să deservească aceste locuințe, dacă ne raportăm la posibilitatea ca fiecare deținător de locuință să dețină și un autoturism”, se arată în documentul Primăriei.

Totodată, conform datelor administrației locale, începând cu anul 1994, în urma licitaţiilor sau fără licitaţie, pe domeniul privat al municipiului Baia Mare sau teren de stat aflat în administrarea municipiului, au fost edificate 6.240  de garaje și 220 parcări acoperite fiind încheiate contracte de concesiune și închiriere a terenului aferent pentru acestea, astfel că la această dată există cel puțin 6.400 structuri pentru garare autoturisme.

  • 12.000 de noi locuri de parcare identificate

Acțiunea de identificare, inventariere, marcare și numerotare a parcărilor de reședință de pe raza municipiului Baia Mare, respectiv implementarea acestora în aplicația GIS a avut ca rezultat identificarea și transpunerea în format geospațial a 12.000 locuri de parcare, dintre care 4.000 au fost numerotate, marcate și semnalizate corespunzător.

În contextul în care administrația locală anunță 12.000 de noi locuri de parcare, consilierii locali au pus, însă, problema gestionării lor. ”Nu găsesc în regulament cine se va asigura că, în perioada în care se folosește parcarea publică, se plătește. În condițiile în care, astăzi, la 3.500 de locuri de parcare, poliția locală nu ajunge o dată pe zi să verifice dacă cei care parchează au plătit. Mă întreb cum se va asigura, tot de către poliția locală, că 12.000 de parcări vor fi monitorizate (…) În comisie, am propus să se ia în calcul ca, la SPAU, să fie o echipă dedicată pentru monitorizarea mașinilor”, a punctat consilierul local Mircea Cirț.

  • ”avem nevoie de o aplicație”

În replică, Doru Dăncuș, primar interimar, a declarat că soluția nu este aceea de a crea o structură separată pentru control: ”Cred că o reorientare și dinamizare a poliției, cu o implicare a polițiștilor de la ordine publică, inclusiv celelalte compartimente, ar fi un plus și un câștig ca să nu creăm altă structură”.

În prezent, la cele 3.500 de locuri de parcare sunt doar două echipe de poliție care controlează mașinile. ”Astăzi, avem 3.500 de locuri de parcare publică. O să avem încă 12.000 de locuri de parcări publice într-un anumit interval orar, însă atâta vreme cât parcarea pe care am închiriat-o ca și cetățean va deveni ocupată de către altcineva, pe timp de noapte, eu pot să reclam (…) Pe partea cealaltă, când avem parcare publică, automat, efectivele de polițiști locali vor patrula în parcările de reședință din zonele arondate și vor aplica sancțiunile contravenționale”, a subliniat Doru Dăncuș.

Consilierul local Radu Ardelean a propus introducerea unei aplicații care să monitorizeze sistemul de parcare în oraș: ”Nu trebuie astăzi, în 2024, să cresc numărul agenților care dau amenzi. Avem nevoie de o aplicație și de doi oameni (…) Dăm amenzi, dar cât recuperăm? Hai să administrăm mai bine bugetul”.

Taxa anuală/ prețul de pornire la licitație este în cuantum de 200 lei pentru un loc de parcare.

Maria STOICA

GlasulMaramuresului
GlasulMaramuresului