BAIA MARE. Avem aer mai poluat iarna. Care este explicația

La nivelul Băii Mari, în primul trimestru din acest an au fost înregistrate 11 depășiri ale valorilor admise privind indicatorul PM 10. Cele mai multe s-au raportat în luna februarie, când temperaturile au fost mai scăzute, spun oficialii Agenției pentru Protecția Mediului Maramureș.

Unul din motivele pentru care aerul este mai poluat în sezonul rece îl reprezintă faptul că în continuare populația se încălzește și cu lemne. În Baia Mare, mai ales în zona Firiza este întâlnit acest fenomen. Și centralele termice însă contribuie la această poluare a aerului. Problemele cele mai mari apar însă din cauza arderii de lemn de proastă calitate.

”Am făcut o monitorizare la calitatea aerului pe strada Victoriei. Am avut o sesizare cum că, în perioada rece a anului se simte un aer mai încărcat și am făcut o monitorizare pe o perioadă de o săptămână și am constatat că într-o zi a fost o depășire la PM 10, dar acea depășire am regăsit-o și pe stațiile fixe de monitorizare. Și toate acestea rezultă din încălzirea rezidențială, încălzirea cu lemn, lemn care nu este de calitate, lemnul umed care produce acel disconfort.

Noi am pus autolaboratorul pe care-l avem în dotare și trebuie obligatoriu să-l alimentăm la o sursă de 380 și atunci am solicitat în zona Romaltyn. Era ideea că poate vine și de pe zona Pirită și credeam că se încălzesc ei cu tot felul. Atunci a fost o zi în care s-a prins această depășire”, a declarat Emilia Talpoș, directorul APM Maramureș, pentru Glasul Maramureșului.

Ana-Maria HOJDA

(Foto: Arhiva Glasul)

Ana-Maria HOJDA
Ana-Maria HOJDA