MARAMUREȘ. Mama care și-a abandonat tripleții în spital, nu știa că va naște trei copii

Cazul recent în care o mamă din Maramureș a adus pe lume tripleți la Spitalul Județean de Urgență Baia Mare și apoi și-a abandonat copilașii în unitatea medicală aduce în atenția publică o gravă problemă cu care se confruntă județul nostru, dar și țara noastră.

Din păcate, în continuare avem multe gravide care nu merg la controalele periodice obligatorii, în momentul în care află că sunt însărcinate. Riscurile în astfel de cazuri sunt multe, atât pentru mamă cât și pentru făt. De fapt, lipsa acestor investigații medicale este și unul din motivele pentru care mulți nou-născuți vin pe lume înainte de termen.

”Sunt mămici care nu au fost la niciun control, pe toată pe perioada sarcinii, ceea ce este, din punctul meu de vedere, grav. Având în vedere tehnologia de care avem parte la momentul acesta în lume, cât și la noi în țară, să nu te duci la niciun control, nu-ți faci analize, nu știi ce-i cu tine. Te trezești că naști tripleți și nu știi că ai tripleți, cum am avut acum acest caz. Sarcina gemelară sau când sunt mai mulți feți, automat este un risc de naștere prematură dar când nici nu știi, este cu atât mai grav”, a declarat în exclusivitate pentru Glasul Maramureșului, dr. Margareta Pîrvănoiu, medic șef al Secției de Neonatologie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Baia Mare.

Peste 160 de prematuri s-au născut în 2023, la Spitalul Județean

Numărul prematurilor este în creștere în Maramureș și micuții care vin pe lume înainte de termen riscă să aibă diverse probleme de sănătate. Aceștia trec mai întâi pe la terapie intensivă neonatală, înainte de a ajunge pe secție, explică dr. Margareta Pîrvănoiu.

”Prematurii sunt cei mai vulnerabili, dar depinde mult și de vârsta de gestație. Noi considerăm că un copil normal are între 37 și 42 de săptămâni de sarcină. Tot ce este sub 37 de săptămâni, este prematur. Dar una este să fie bebelușul între 32 și 37 de săptămâni de sarcină și alta este să aibă între 28 și 32 de săptămâni și cu totul alta prematuritatea extremă, care este sub 28 de săptămâni. Complicațiile sunt multiple, pentru că nu știi la ce să te aștepți, iar copilul nu știe să-ți spună. Pot să fie complicații legate de mamă, de momentul nașterii sau post-partum, datorită dezvoltării incomplete.

La noi numărul de prematuri este destul de mare, 167 anul acesta, născuți la spitalul județean. Avem mulți copii care au necesitat terapie intensivă neonatală, pentru că acești prematuri prima dată trec prin terapie intensivă neonatală și după aceea ajung pe compartimentul  de prematuri”, mai precizează șefa Secției de Neonatologie.

 

Ana-Maria HOJDA

Ana-Maria HOJDA
Ana-Maria HOJDA