CU GREU, dar s-a deschis primul spital oncologic destinat copiilor

Asociația Dăruiește Viața anunță că spitalul construit la „Marie Curie” cu sprijinul a peste 350.000 de donatori și 8.000 de firme a început să funcționeze și a preluat copiii internați până acum în secțiile de oncologie, neurochirurgie, chirurgie și ATI din clădirea veche a spitalului.
”Transferul a fost făcut de-a lungul mai multor zile, începând de miercuri, 10 aprilie și până în această dimineață (n. red. 16 aprilie), pentru a le oferi copiilor toate condițiile de siguranță și confort. Mergem mai departe, cu ajutorul vostru, pentru a construi un adevărat #campusmedical. Rămâi alături de noi și redirecționează 3,5% din impozitul pe venit pentru a da o șansă în plus copiilor cu boli grave”, spun fondatorii asociației, într-o postare pe pagina oficială de Facebook.
Drumul pentru a deschide acest spital a fost însă lung și anevoios. Reprezentanții Asociației Dăruiește Viața spun că s-au lovit de birocrația din sistem și că toate procedurile necesare pentru deschiderea unității spitalicești au durat luni de zile, cu toate că spitalul era gata. Asta în condițiile în care, pentru copiii cu afecțiuni oncologice, fiecare zi câștigată este o șansă în plus la viață. La un moment dat, oficialii Ministerului Sănătății, veniți ”să ajute”, au lăsat impresia mai degrabă că doresc să amâne cât de mult deschiderea spitalului, povestește Oana Gheorghiu, cofondator al Asociației ”Dăruiește Viața”:
”Au venit la spital 2 persoane de la MS, care “să ajute” procesul de predare-primire, iar de atunci cererile au început să fie din ce în ce mai diverse, mai neobișnuite, uneori absurde ( de ex, cum am înregistrat noi amortizarea echipamentelor) și mai numeroase : situații detaliate pe tipuri de încăperi și pe fiecare încăpere în parte, situații detaliate pe unele tipuri de echipamente, situații detaliate pe amenajări exterioare, situații detaliate privind facturile și corespondența lor cu echipamentele și plățile ( în condițiile în care noi am lucrat cu diferite tipuri de contracte, inclusiv ESCROW, cu plăți de avansuri, cu plăți finale doar după acceptanță etc).
Colegele noastre au încercat să răspundă și acestor cerințe, deși începea să devină evident abuzul, hărțuirea și încercarea de a ne duce răbdarea la punctul limită, mai ales că nu e prima oară când am făcut donații spitalelor și stiam destul de bine procedurile și că nu așa decurg ele de obicei. Ultima solicitare care ne-a făcut să realizăm că abuzul a devenit intolerabil și că procesul pare fără sfârșit, a fost cea cu “Conform cu Originalul” pe fiecare pagină.
În tot acest timp, ministrul Rafila nu s-a abținut de la a face afirmații malițioase și manipulatorii, menite să inducă în mentalul colectiv îndoiala și neîncrederea în DV, în noi personal și în acest proiect. A menționat de mai multe ori că spitalul are statut incert, că noi nu am predat toate documentele, că nu am semnat procesul verbal de predare primire a clădirii, că domnia sa nu cunoaște valoarea investițiilor, că nu poate autoriza funcționarea fără intabulare și multe alte lucruri total neadevărate.
Afirmații de felul acesta: “Eu, de exemplu, acord prezumţia de bună credinţă de la început şi sunt convins că documentele pe care le vor pune doamnele de la «Dăruieşte Viaţă» sunt foarte multe şi aşa mai departe, o să certifice o valoare care corespunde cu siguranţă cu cele declarate anterior. Echipamentele au fost achiziţionate de «Dăruieşte Viaţă», ele trebuie donate spitalului ca să poată să îşi desfăşoare activitatea acolo. Spitalul este funcţional, dar trebuie rezolvate şi aceste probleme, nu avem ce să facem. Dânsele trebuie să facă donaţia, nu trebuie să o facem noi. Nu au nevoie de nimic de la noi, trebuie doar să facă donaţia pentru echipamente, cu valorile fiecărui echipament şi documentaţia care stă la baza valorii acestei clădiri încât să şi-o înscrie în Cartea Funciară” au un singur scop, acela de a arunca o umbră pe acțiunile noastre, de a induce sentimentul de incorectitudine și nesiguranță, de a lăsa impresia că dumnealui face totul, iar noi nu ne facem treaba sau, mai grav, avem ceva de ascuns. Genul acesta de discurs ne aduce aminte de practicile din comunism, în care insinuezi o vină, nu o numești, nu o dovedești, dar lași impresia că e doar o chestiune de timp până ce vei avea hârtia incriminatoare”.
Trebuie precizat că spitalul oncologic pentru copii a fost construit din donații și ulterior donat statului, pentru ca toți copiii să poată beneficia de terapie gratuită, prin sistemul de asigurare medicală. Aproximativ 350.000 de oameni au contribuit la ridicarea unității spitalicești, prin donațiile făcute.
Ana-Maria HOJDA
Ana-Maria HOJDA
Ana-Maria HOJDA