EDITORIAL. Teroriile conspirației au însoțit întreaga istorie a umanității

Ce este o teorie a conspirației? „Convingerea că o structură secretă, dar influentă, este responsabilă pentru un eveniment inexplicabil”.

Într-un articol publicat de medlife.ro, psihologii sunt de părere că un motiv pentru care suntem atât de dornici să credem în conspirații este că suntem animale sociale. “În consecinta, ne comparam in mod constant actiunile si convingerile noastre cu cele ale colegilor si apoi le modificam pentru a se potrivi. Aceasta inseamna ca daca grupul nostru social crede ceva, este mai probabil sa urmam turma”.

În anii 60, psihologul american Stanley Milgram a realizat un experiment pentru a demonstra efectul de turmă. Experimentul s-a numit colțul străzii.

“Alegeți un colt de strada ocupat si priviti cerul timp de 60 de secunde. Cel mai probabil, foarte putini oameni se vor opri si vor verifica ce cautati in aceasta situatie, Milgram a constatat ca aproximativ 4% dintre trecatori s-au alaturat. Apoi, luati niste prieteni cu voi. Pe masura ce creste grupul, tot mai multi straini se vor opri si vor privi in sus. Cand grupul a crescut la 15 persoane care priveau cerul, aproximativ 40% din trecatori s-ar fi oprit si ar fi privit cerul”.

O scenă asemănătoare s-a petrecut în filmul Pistruitul, când puștiul se preface că vede pe cer o mașină galbenă. Sau: v-ați întrebat vreodată de ce oamenii au tendința să se așeze la terasele care deja sunt pline și le  evită pe cele goale? Sau de ce preferă oamenii plajele pline de cearceafuri, în detrimentul plajelor goale?

Oamenii sunt animale sociale și se comportă ca atare. Orice teorie a conspirației nu face decât să certifice grupului social că există modele care se repetă și că ceva sau cineva generează cauze care produc efecte aparent inexplicabile.

În pandemie, a circulat teoria că vaccinurile pot provoca autism sau infertilitate masculină. O parte din adepții acestor teorii au decedat ulterior pentru că au refuzat să se imunizeze. Credeți că teoria a fost aruncată la gunoiu? Nici vorbă. S-au găsit alți adepți care să o îmbrățișeze.

La fel stau lucrurile și cu religiile. Toate evenimentele inexplicabile pentru oamenii preistorici au fost puse pe seama unei “structuri secrete, dar influentă”, de origine divină. Era simplu și comod. Pe măsură ce le parveneau explicații logice, măsurabile, științifice, numărul adepților s-a redus.

Cu alte cuvinte, teroriile conspirației au însoțit întreaga istorie a umanității. Problema e acum faptul că aceste teorii pot influența masele să voteze o ideologie sau alta, cu ajutorul rețelelor sociale.

Dorin ȘTEF

GlasulMM
GlasulMM